MONTE SIBILINI

Zo heet de markante bergketen met toppen van meer dan 2000 m, die le Marche van Umbria scheidt. Dikke eiken- en kastanjebossen bedekken de berghellingen terwijl overal water uit de grond opwelt dat zich verzamelt tot klaterende beken, watervallen en rivieren, die door soms nauwe en grimmige kloven hun weg zoeken. Het gebied is een paradijs voor botanisch en geologisch geinteresseerden, maar ook bergsportbeefenaars en gewone wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Het gebied is ook rijk aan legenden.

Lago di Fiastra

Het meer ‘Lago di Fiastra’ is ontstaan toen een grote dam werd gebouwd en de stroom van de rivier de ‘Fiastrone’ voortaan door de waterkrachtcentrale ni Valcimarra ging. Deze dam heeft bijgedragen aan een rustige steer.

Gedomineerd door de oude stad Fiastra, met zijn middeleeuwse kasteel ruïne en het heiligdom van Beato Ugolino (ex-Benedictijns klooster), is het meer beroemd om zijn kristalheldere water en geliefd bij fans van waterskien en bij vissers. Het meer zit vol met forel, er worden daarom beroemde viswedstrijden gehouden. De favoriete plek om te vissen is een rustig deel van de waterkant die kan worden bereikt door het volgen van het pad bij het gehucht van San Lorenzo. De natuur is sowieso overweldigend en nodigt uit om mooie wandelingen te maken.

Abbazia di Fiastra

De abdij van Chiaravalle Fiastra is een van de best bewaarde cistercienzerklooster van Italie, gelegen tussen de uitgestrekte bossen. De cistercienzerkloosterorde werd in 1098 gesticht uit onvrede met de praalzucht in de kloosters. De cistercienzers streefden naar een leven in soberheid en eenvoud en hanteerden daarbij de leefregel van Benedictus ‘Ora et Labora’. Het succes van de cistercienzers had te maken met het feit dat zij uitstekend in staat waren om ogenschijnlijk waardeloze gronden – die zij geschonken kregen van landeigenaren – tóch te exploiteren! Zo werden onbevolkte gebieden ontgonnen door water af te voeren of juist toe te voeren: moerassen droogleggen of juist droge grond irrigeren door middel van kanalen. Ook werden bossen productief gebruikt: voor brand- en timmerhout en het laten grazen van schapen ni het kreupelhout. Dit was zeker het geval bij de abdij di Chiaravalle di Fiastra, waar de nabij gelegen moerassen werden drooggelegd.

De abdij nam in feite de plaats in van het fedale kasteel, maar was veel doelmatiger! In het feodale systeem bleven boeren primitieve methoden toepassen omdat ze door hun positie geen invioed konden uitoefenen. De leenheer was uitsluitend geinteresseerd in de opbrengst en bemoeide zich niet met de methoden van verbouwen. De cistercienzers hadden juist veel overleg en samenwerking met de boeren. Er konden zelfs indien nodig betaalde krachten worden ingehuurd. Hierdoor groeide de orde uit tot een van de rijkste partijen in Europa. Het is normal gesproken dus knap kaal ni deze cistercienzerkerken en -abdijen, maar in de abdij Chiaravalle di Fiastra is ook gebruik gemaakt van Romeinse overbliffselen, opnieuw het gevolg van economisch gebruik van steen.

U vindt dit als u bij Macerata Ovest richting Sarnano rijdt, na ongeveer 3 km.

Monte Vettore

De Monte Vettore is een berg op de grens van Umbria en le Marche en is onderdeel van de Monti Sibilini. Het massief heeft een hoefijzervorm en is 2476 meter hoog. Het is te bereiken ni Umbria vanuit Norcia en in Le Marche vanuit Ascoli Piceno. Onder de piek is een meer, Lago di Pilato, waar volgens de plaatselijke middeleeuwse legende het lichaam van Pontius Pilatus ligt begraven.

Lago di Pilato (prachtig!)

Dit meer is het enige natuurlijk meer in le Marche en een van de weinige gletsjermeren. Het is een uniek zoetwater oppervlak in de Apennijnen, op de Monte Vettore, met glaciale oorsprong. Het ligt spectaculair ni een klein ravijn, omlijst door de toppen van de bergen en wordt gedomineerd door onbegaanbare kliffen. Het is ongeveer 900 bij 130 meter en 8 tot 9 meter diep.

Het meer is van groot belang voor biologen en natuurliefhebbers. Vanuit Foce vlakbij Montemonaco vertrekt u voor de mooie, maar zware wandeling omhoog naar het meer. Een 3 uur durend pad, wat u alleen lopend kunt nemen leidt u naar dit meer. Dus is alleen aan te raden voor de geoefende wandelaar met goede schoenen. Het ligt op 1950 meter hoogte, maar als u er eenmaal bent biedt het een betoverend uitzicht op het meer met zijn duizend tinten water, kleuren varierend van azuurblauw tot groen tot rood, dat laatste dankzij een bepaald organisme, een zeer zeldzame zoetwatergarnaal van 9 tot 12 mm, die op hun rug achteruit zwemmen.

Het is verboden om er te zwemmen, men moet 5 meter afstand bewaren van de waterkant. Maar dat weerhoudt toeristen er niet van om toch pootje te baden of het water te drinken.

Piani di Castelluccio

geweldig mooi, prachtige wandelingen (ook voor kleine kinderen) en beklimmen van de Monte Vettore (voor gevorderden)

“I Piani”, oftewel de vlaktes bij Castelluccio, op de Monte Vettore, op 1350 meter hoogte, beslaat 15 km2 en bestaat uit 3 verschillende vlaktes, te weten ‘piano Grande’, ‘piano Piccolo’ en ‘piano Perduto’. In de winter kan het tot wel -30 C zijn.

Deze vlaktes staan vooral bekend om ‘la Fiorita’, dat wil zeggen een overweldigende bloei van klaprozen, korenbloemen, margrieten en linzen, wat een charmant spektakel aan kleuren geeft in de maanden mei en juni. Daarnaast komen hier de beroemde linzen vandaan, de typische peulvruchten. De streek wordt veel bezocht door wielrenners en (berg)wandelaars.

In het plaatsje Castelluccio, één van de hoogst gelegen, bewoonde plaatsen van Italie (1452 m), is het mogelijk de abdij van San Eutizio te bezoeken. Deze abdij werd gesticht aan het einde van de 5e eeuw en werd beroemd dankzij de monniken die de vaardigheid hadden om patienten te genezen door het gebruik van de kostbare geneeskrachtige kruiden uit de Monti Sibilini.

Gola dell’Infernaccio

In de gemeente Montefortino ni de provincie Fermo behoren deze kloven tot de meest pittoreske Apennijnen. Deze natuurlijke ravijnen zijn gevormd door de rivier de Tenna, gelegen tussen de berg Priora en de berg Sibila, soms niet meer dan 2a 3meter breed. De kloof is omgeven door hoge hellingen van wit-roze kalksteen, maar even verderop zijn de hellingen begroeid met spectaculaire beukenbossen.

Let op: Na Montefortino komt u op een gegeven moment van de verharde weg op een grintweg. Deze grintweg duurt behoorlijk lang, maar blijf gerust doorriden tot u niet meer verder kunt.

Er zijn interessante wandelingen en excursies mogelijk, vooral zeer verfrissend in de zomer. Men vindt er de verborgen waterval en de hermitage van San Leonardo, de plek voor de vele bedevaarten en excursies, beroemd geworden door een priester die hier als kluizenaar leefde in 1970. Als u uw auto geparkeerd hebt loopt u eerst een vrij vlak stuk van 800 m, vervolgens volgt er na de brug een moeilijker en steiler stuk van 100 m ongeveer, wat smal is met grote en kleine keien. Het pad volgt grotendeels de rivier de Tenna.
Na ongeveer een half uur komt u bij een splitsing. Naar rechts gaat u van de rivier af en het beukenbos verder in en komt u uit bij de eerder genoemde kerk.
Het is ook mogelijk om een pad naar links te volgen langs de rivier, “Pisciarelle”, die leidt naar de bron van de Tenna-rivier (Capotenna) en de waterval.
Deze wandelingen duren beiden ongeveer 2 uur en brengt u tot 1178 meter hoogte. Het is raadzaam om gezien de warmte in juli en augustus vroeg te gaan. Mede ook vanwege het vinden van parkeerplaatsen op zo kort mogelijke afstand. Vergeet niet water mee te nemen en wat te eten. En een stok kan handig zijn tijdens het lopen.
In 3 uur kunt u heen en terug zin.

Il parco del Gran Sasso

lIParco del GranSasso en Monte della Laga is een nationaal park, opgericht in 1991, en beslaat uit 160.000 hectare, waarvan 135.000 hectare in de provincie Abruzzo. De Corno Grande is met 2912 meter de hoogste berg van de Apennijnen. Hier vinden we de Caldarone, de enige gletsjer in de zuidelijke Apennijnen. In het zuiden van het massief is op 1600 meter een onbegrense vlakte van Campo Imperatore.
De flora en fauna van het park is zeer gevarieerd en divers. Men ziet er enorme beukenbossen, maar ook de wilde kers, esdoorn, kastanjebossen, wilde frambozen, wilde orchideeën en diverse soorten schommels. De fauna wordt vertegenwoordig door zeldzame soorten zoals onder andere de Apennijnen wolf, de wilde kat, gemzen, wilde zwijnen, vossen en roofvogels zoals de steenarend en de havik. Sinds enige tijd is ook de Marsicano bruine beer weer gesignaleerd.

Ecomuseo Terre del Castellano ligt in de Gemeente Valle Castellano, dat met zijn immense grondgebied een van de grootste is in Italië en valt in het Nationaal Park Gran Sasso en Monti della Laga. Het in 2010 opgerichte museum heeft als doel de lokale jongeren zich bewust en bekend te laten worden met zijn grondgebied, ter bescherming en verbetering van het natuurlijke en historische erfgoed. 
Er zijn wandelroutes en er zijn educatieve programma’s. Via Provinciale, 64010 Valle Castellana.

Rocco Calascio
Rocca Calascio is het hoogste fort in de Apennijnen op een hoogte van 1.460 meter, zeer charmant en spectaculair. Het ligt in Abruzzo, in de provincie van l’Acquila, bij de hoogvlakte van Campo Imperatore. Vanaf Santa Stefano di Sessanio is het 5 km omhoog lopen.
De bouw van de vesting begon in de tiende eeuw als een alleenstaande wachttoren. Een ommuurde binnentuin met vier cilindervormige torens zijn in de dertiende eeuw toegevoegd. Het fort werd beschadigd door een aardbeving in 1461 en niet herbouwd. Bij het fort is de kerk van Santa Maria della Pieta gebouwd in de 17e eeuw.
Rocca Calascio was de locatie voor verschillende films: o.a. Francesco met Mickey Rourke en Richard Donner’s film Ladyhawke met Michelle Pfeiffer en Rutger Hauer.

ACQUASANTA

Acquasanta Spa is een schilderachtig stadje van 3.000 inwoners, gelegen in de provincie Ascoli Piceno. De stad ligt op slechts twintig kilometer van deze provinciale hoofdstad, in de bovenste vallei van de rivier de Tronto, een mooie bekende plek sinds de oudheid.

Acquasanta is het hart van de rivier Valle del Tronto sinds de stad beroemd is om zijn thermale water. Acquasanta Terme wordt beschermd in het noorden door de Monte Sibillini, massaal geassocieerd met suggestieve legendes uit het verleden en ni het zuiden ligt het Laga-gebergte, met hun torenhoge pieken en prachtige valleien, bossen en ongerepte natur en een bloeiende flora en fauna.

De eerste nederzettingen in Acquasanta kan worden teruggevoerd tot de prehistorie, zoals blijkt uit vondsten van menselijke resten en opgravingen van aardewerk, brons en ijzer.

Uit de Romeinse tijd echter dateren de vroegste bronnen en de baden. In 50 v. Chr was de consul Lucius Plancus Munatius genezen door het water van Acquasanta. Ruïnes van de Romeinse baden zijn te vinden in het dorpje Santa Maria del Tronto, met een stortbak en de overblijfselen van de zwembaden. Deze baden werden vernietigd in de barbaarse tijdperk en later herbouwd in Acquasanta .

In de eerste helft van de negentiende eeuw werden de overblijfselen van de oude baden ontdekt. De spa was lang heel simpel, bestaande uit een groot natuurlijk zwembad. Hhet water gutst uit een bron en werd verzameld in het bassin. 
In 1780 werd een nieuwe Spa ontworpen en het nieuwe bad wordt gebruikt door mensen die lijden aan huidziekten. 
De zwavelbaden van 30 °C, worden momenteel uitgerust met moderne technieken bedoeld voor verschillende ziekten en zijn geopend van mei tot oktober. Zwavel – broom – joodbaden in de spa van Acquasanta zijn voornamelijk voor inhalatietherapieën.

Zwavelhoudend water:
Met zwavel in verschillende combinaties worden gebruikt om te drinken, in bad, voor inhalatie en irrigatie, vaginale douches, behandeling van chronische ademhalingsziekten, aandoeningen van de neus, oor, keel, chronische reuma, obesitas, eczeem, acne, onvruchtbaarheid, kleine leverfalen.

Zout water, broom en jodium:
Met natriumchloride voor baden, inhalaties, irrigatie, modderbaden; behandeling van chronische ontstekingsziekten, gynaecologische aandoeningen, reumatische koorts, lymfatische aandoeningen, rachitis, chronische ontsteking van de luchtwegen.

Gebouwd op de rand van een rots het fort van Castel di Luco, gebouwd in de XIV eeuw, een charmant monument van groot historisch belang. Het fort is enorm en bijna onneembaar, met gesloten muren en defensieve torens.

FEESTEN:

 • Herfst Festival, dat op de derde zondag van oktober wordt gehouden. Het is een kleurrijke fototentoonstelling met shows, begeleidt door een markt van bosproducten, voornamelijk kastanjes.
 • Het feest van San Lorenzo: op 10 augustus, een historische feest, met eten op het middeleeuwse plein van Paggese.
 • Het feest van St. Emidio, de patroonheilige van Ascoli Piceno, op de 1e zondag van augustus, optocht met middeleeuwse kostuums, vlaggen en rituelen.

WANDELINGEN:

 • In het centrum staan diverse wandelingen aangegeven, korte en lange routes. U kunt de bordjes hiervoor volgen.
 • In de buurt van Acquasanta zijn ook veel watervallen te bezoeken. Dit zijn over het algemeen lange wandelingen van een paar uur. Meestal ook onder begeleiding van een gids.
 • Le cascate di Forcella: in de gemeente Roccafluvione, naast de molen Pompili, omgeven door een dik bos. De waterval stroomt in een natuurlijk en helder bad waar u een bad in kunt nemen.
 • La cascata delle Prata e della Volpara: voordat u Acquasanta Terme bereik naar Umito (640 mt), daar aangekomen aanj het einde kunt u parkeren bij een wasplaats. Al lopend stijgt u en na ongeveer 40 minuten komt u bij de bron van Rio Prata +( /- 760 m). 
  Vanaf dit punt bent u met ongeveer twintig minuten aan de basis van de waterval van Prata. Terug omlaag loopt u tot een schuilplaats +( / – 850 m), waar de onverharde weg eindigt. Hier vervolgt u nu de weg en komt u bij de Rio Volpara. Na ongeveer twintig minuten ziet u de watervallen van Volpara, aan de voet van de steile helling van Macera of Death (2073 m).

RESTAURANTS:

 • Ristorante le Terme, aan de doorgaande weg in Acquasanta Terme, ziet er niet echt gezellig uit, maar je eet er heerlijk, met truffel en paddenstoelen, typische streekgerechten uit de bergen. En het kost bijna niets!
 • Castel di Luco, Frazione Castel di Luco 1, een prachtig kasteeltje, een heel bijzondere locatie, met typische Marchegiaanse streekgerechten, http://www.casteldiluco.it/.

ASCOLI PICENO (stad met de honderd torens)

Ascoli Piceno is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het zuiden van Le Marche. Ascoli Piceno is één van de mooiste steden van Italie. De oude stad wordt omgeven door oude stadsmuren. Er zijn mooie straatjes en pleinen met rijkelijk gedecoreerde gebouwen. Het is een redelijk grote stad met 60.000 inwoners.

Piazza del Popolo
Piazza del Popolo is het hart van de stad en kan in een adem genoemd worden met andere prachtige pleinen in Italie. Hier komen de Ascolanen ‘s avonds bijeen om te flaneren. Het plein wordt in het midden gedomineerd door het Palazzo dei Capitani de Popolo. Aan de rechterkant staat de dom San Franceso. Links van de portal de Loggia dei Mercanti een overdekte doorgang waar vroeger de marktkooplieden hun waren uitstalden. Nu vind je hier Ascolaanse mannen op leeftija die met elkaar de dag doornemen en genieten van het schouwspel op straat.

Piazza Arringo
Piazza Arringo, het 2e grote plein, is bijna even indrukwekkend als Piazza del Popolo en wordt geflankeerd door de Duomo -de kathedraal – en het gemeentehuis. nI de Duomo vindt Uhet kleurrijke veelluik “Madonna en Heiligen” van Carlo Crivelli.

Piazza Arringo
di Ascoli Piceno – Battistero – is gelegen op het plein Arringo en is gewijd aan St. Emidio, de patroonheilige van de stad. Het is een eenvoudig en sober monument in de vorm van sacrale architectuur die de romaanse stijl in Ascoli vertegenwoordigt. Het wordt gezien als één van de beste voorbeelden van de Italianse religieuze kunst en valt onder Italianse nationale monumenten. De structuur is stevig en massief en bestaat geheel uit blokken travertijn/travertin. Aan de voet van de oostkant van het monument vindt u de resten van Romeinse muren.

Olive Ascolane
Olive ascolane zijn de delicatesse van Ascoli Piceno.de hoodstad van de regio Le Marche. Het zijn grote groene olijven gevuld met een mengsel van vlees en kaas, die vervolgens in een deegjasje worden gefrituurd. Ze zijn het lekkerst als ze warm zijn. De ultieme snack deze regio van Le Marche.

Wandeltochten

MARKT

 • Woensdag en zaterdagochtend in het centrum van 8.30 tot 12.30 uur (ca. 130 kraampjes)
 • ledere 3e zaterdagmiddag en zondag van de maand antiek markt op Piazza Arringo en Piazzo del Popolo.

MUSEA

 • Museo della Ceramica, Rua del Pozzetto 1, 63100 Ascoli Piceno, Italie, 0736 263104
  Het Museum van de Keramiek is geopend op 1juni 2007. Het museum bevindt zich in een indrukwekkend klooster. Het museum is verdeeld in vijf secties en het geeft u een beeld van de geschiedenis van de keramiek productie in Ascoli Piceno vanaf de vijftiende eeuw tot en met de negentiende en twintigste eeuw: vazen, borden, urnen, koffie, kopjes gemaakt van de productie Paci (1808-1856), en de productie Matricardi (1920-1929) en Fama. Van groot belang is het gedeelte gewijd aan de serie van tegels geschilderd door de grootste kunstenaars Francesco Castellani, Carlo Antonio Grue en Gentili Berardino, uit Ascoli klooster van Sant’Angelo Magno. Het museum beschikt over een volledig uitgeruste werkplaats, compleet met draaibank en ovens
 • ‘Arte On’ is een museum voor hedendaagse kunst op 600 m2 in een voormalige tabaksfabriek Castel di Lama, op een paar km van Ascoli Piceno. Openingstijden van 10.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.

WINKELEN

 • In het centrum van Ascoli Piceno zijn tal van gezellige, maar vooral stijlvolle kleding- en schoenenwinkels te vinden.

APERATIVO

 • Caffè Meletti
  Het bekendste café van de stad en is gelegen aan het mooie Piazza del Popolo. Mooi van binnen door de Jugendstil inrichting, mooi van buiten omdat je vanaf het terras het hele Piazza del Popolo overziet. Eenmaal bij Meletti moet je eigenlijk genieten van een glaasje Anisetta. De beroemde likeur gemaakt van wilde steranijs was het geheim en het succesrecept van Silvio Meleti. Daar waar Lonely Planet spreekt over 1907 is het – volgens het eigen verhaal van Meletti – december 1903 dat zij het toenmalige postkantoor omtoverden als café.
 • De Gusteria 25, Via A.Panichi 3, telefoon 0039-0736313324 
 • BarBocaScena
 • Bar Yoghi

RESTAURANTS

 • Trattoria dell’Arengo (centrum), Via Tornasacco 5, 0039-0736254711 
 • Gastronomia-Enoteca-Ristorante Migliori, Piazza Arringo 2, 0039-0736250042
 • La Locandiera, Via Trento e Trieste, 0039-0736262509 (simpel, maar goed)
 • Il Piccolo Teatro, Via Goldoni 1, 0039-0736261574, www.ristorantepiccoloteatro.com
 • Gallo d’Oro, Corso V. Emanuele 54, 0039-0736253520
 • Trattoria da Middio, Via delle Canterine, 0039-073625087
 • Ristorante il Desco, V. Vidacilio 10, 0039-0736250757
 • Ristorante/trattoria da Vitoria, Via dei Bonaccorsi 7, 0039-0736259535
 • Ristorante il Viaggio, Via Cino del Duca 10, 0039-0736252119 (bijzonder)
 • Pizzeria la bella Napoli, Via Bonaparte 18/20, 0039-0736257030
 • Ristorante Leopoldus, Via Vidacilio 18, 0039-0736258857 (lunch met buffet) 
 • Ristorante le Cathedrale,

GROTTAMMARE

Tegen een rotswand dicht begroeid met oliffbomen, wijnstruiken en geurende planten vindt u de burcht Grottammare Alta. Grottammare Alta, reeds genoemd ni de 8ste eeuw, was bekend om zijn St Martinuskerk met zin eenvoudige voorgevel maar met een bloemrijke versiering van binnen. Paus Alexander Il woonde er in de abdij, die op de fundamenten van een oude heidense tempel was gebouwd.

De paus was echter niet de enige belangrijke bezoeker van Grottammare; Garibaldi, Victor Emanuel, Girolamo Bonaparte, Franz Liszt, Grazia Deledda en Sibilla Aleramo verbleven hier ook. En verder ook nog Felice Peretti (paus Sixtus V) en Pericle Fazzini (beroemd beeldhouwer) die hier geboren werden.

Door de eeuwen heen werd de oude stad verrijkt met vele schitterende gebouwen zoals de St. Lucia kerk uit 16de eeuw, de kerk van Johannes de Doper uit 18de eeuw, en het Oranje Theater dat uitziet op het mooie Peretti-plein met uitzicht op de zee. Aan de zeezijde van de stad treft men de St. Franciscus-kerk; de beschermheer van de vissers.

Grottammare en de zee zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Eeuwenlang was de zee van het grootste belang voor de stad. Vanaf 1700 kende de haven een steeds groeiende ontwikkeling op gebied van handel en industrie. Vandaag is Grottammare vooral bekend om zijn 5 km lange zandstranden. De mooie promenade wordt verfraaid door grandioze art-deco villa’s uit de vorige eeuw.

MARKT

 • Op donderdag van 8.30 tot 12.30 uur in het centrum (52 kraampjes)
 • Van 15 juni tot 51 september’s avonds langs de Lungomare (12 kraampjes)

MUSEUM / KERKEN

 • Op het Kursaalplein aan zee is er vrijwel altija; kosteloos, een expositie van het een of ander 
 • Museo Sistino, bied kerk, Chies San Giovani Battista in Paese Alto, Piazza Peretti, van 15.30 – 18.30 uur

APERATIVO

 • Cafè del Mar en la Belle Epoque: beiden aperitief met buffet 
 • Chalet ‘Il Crecale
 • Caffe ‘Giampy’s bar’ Viale Francesco Crucioli 17

RESTAURANTS

lungomare:

 • Ristorante Chalet Baloo, Viale de gasperi 5, 0039-3466697071
 • Ristorante Chalet Il Crecale, Via Colombo Cristofo 4, 0039-0735736836, leuk voor koffie, apertief en voor pastagerechten
 • Chalet Stella Marina, Via Colombo Cristoforo 16, 0039-0735633610
 • Chalet Bagno delle Stelle, Via Colombo Cristoforo 2a, 0039-0735736364
 • Ristorante Pizzeria Noa Beach, Viale de gasperi 5, 0039-0735631120
 • Chalet da Mario, Viale de gasperi 7, 0039-0735633417
 • Ristorante Sabya Beach, Viale Dante Alighieri 9, 0039-0735581153

Grottammare Alta:

 • Ristorante Osteria dell’ Arancio, Piazza Peretti 1, 0039-0735631059 (iets duurder, zeker voor Italianse begrippen maar prachtige locatie)
 • Ristorante Pizzeria Papa Sisto, Via Palmaroli 15, 0039-0735 633362 (Buiten eten op het terras, prachtig uitzicht)
 • Vineria con Cucina Millequatrocentottantuno (1481), Via Santa Lucia 14, 0039-3394047601 Geweldige wijnbar met prachtig terras in het oude Grottammare. Superlocatie! Prima prijs-kwaliteit

Buiten Grottammare:

 • Ristorante Pizzeria Trattoria degli Orti, Via Lame 9, 0039-0735735606 (Nergens betere prijs- kwaliteitverhouding. Aan de SS16 net buiten Grottammare richting Cupra)
 • Ristorante Trattoria Briciola di Sole, Contrada Granaro 19, 0039-0735736812 (op de weg naar Ripatransone)

SAN BENEDETTO DEL TRONTO

San Benedetto del Tronto is een grote badplaats aan de Adriatische Zee. Het lange strand is een van mooiste stranden van Italie. San Benedetto del Tronto wordt de “Riviera delle Palme” genoemd vanwege zijn vele palmbomen en palmboomsoorten, die tot op het strand groeien.

San Benedetto del Tronto bestaat uit twee delen. Te weten de Torre dei Gualttieri wat gekenmerkt wordt door overblijfselen van een oud vestingwerk. Het andere deel is aan de zee gelegen en bestaat uit langgerekte brede zandstranden, huizen en palazza’s uit de Victoriaanse tijd (voorbeelden van Liberty- architectuur), faciliteiten voor toerisme en sport en niet te vergeten het centrum (Viale Secondo) met vele winkels. Het is vooral aan te raden de zijstraatjes te nemen, hier bevinden zich de leukste en mooiste winkels.

In de 17de eeuw was San Benedetto del Tronto een klein gehucht van vissers en werd hooguit door 600 mensenbewoond. Het store karakter en de moed van de zeelui maakten van de stad één van de belangrijkste visserij havens van Italie en één van Italie meest voorspoedige vismarkten. De zeelieden handelden tot aan onbekende kusten, van Afrika tot aan Groenland.
San Benedetto blijft nauw verbonden met zijn visserijtradities en leeft nog steeds van de met de zee verbonden activiteiten. De gastronomische uitdrukking van oude zeelieden is de beroemde “brodetto alla San Benedettese” een lokale vissoep die van te voren besteld moet worden vanwege zijn moeilijke bereiding.

In 1931 begon men met de modernisering van de boulevard, omdat men inzag dat dat van grote waarde kon zijn voor het toerisme. Het werd een brede 4km lange laan met aan de ene kant prachtige villa’s, aan de andere kant de brede boulevard waar men tot de dag van vandaag heerlijk kan fietsen, wandelen, skeeleren, etc. Kortom, op zijn Italians flaneren.

In 1936 werd het dorp Porto d’Ascoli toegevoegd aan San Benedetto del Tronto. Hier vindt u een in 2007 gerenoveerde boulevard van 2 km lang met botanische tuinen. Het heeft 10 verschillende soorten tuinen met 1000 planten- en bloemensoorten, fonteinen, meertjes, waterspelen, etc. Absoluut de moeite waard!

MARKT

 • dinsdag en vrijdagochtend in het centrum van San Benedetto van 8 tot 12.30 uur (340 kraampjes) 
 • 7-9 april, 22-25 juni en24-27 augustus: l’Anitco e le Palme, een grote en interessante kunst en antiekmarkt in het centrum

MUSEUM

 • Museo della Civilt Marinara delle Marche, Museo Ittico en Musea delle Anfore: een kijkje in de maritieme cultuur op een creatieve, interessante wijze, zeker ook voor kinderen. Openingstijden van 1juli – 31 augustus van 18.00 – 24.00 uur, de rest van het jaar van 9.00 – 13.00 uur. Adres resp Banchina di Riva Malfizia en Viale Colombo, in de haven, bij de vismarkt.

APERATIVO

 • ‘Nudo e Crudo’, visfeest met muziek iedere zondagavond in hoogseizoen vanaf 19.00 uur, Porto banchina riva nord malfizia – aan de haven ni San Benedetto del Tronto, 0039-3936020140
 • Gran Cafè Sciarra, Viale S Moretti 31a: gezellig, enigszins chaotisch voor een kopje koffie of aperitief
 • Fronte del Porto, via Tiepolo :3 aperatief met buffet
 • L’eternity, viale Colombo Cristoforo 82/84: ‘s avonds met waterpijp. Sushibar, via Mazzocchi
 • Caffè ‘Franch”, Via Calatafimi :3 klein en hip, voor elk moment van de dag! Caffé ‘Max’, Via X Settembre 63
 • Caffe ‘Florian’, Viale Moretti Secondo 74
 • Caffé ‘In vino veritas’, Via Mazzocchi 31
 • Winebar ‘Sa di Tappo’, Piazza G. Matteotti 9

OFFIDA

Dit stadje is een van de kleine juweeltjes van het zuidelijk Le Marche. Het oude centrum met zijn ongebruikelijke driehoekige Piazza, staat op een rotsuitstulping en is gescheiden van het moderne deel. Dit plaatsje heeft een ouderwetse uitstraling. Offida is erg leuk om te bezoeken op donderdag wanneer de stad vanwege de markt volop in beweging is.

Chiesa di. S. Maria della Rocca
De kerk van Santa Maria della Rocca is een Romaans-Gothische kerk en is een van belangrijkste voorbeelden van de kerkelijke kunst van Piceno. De kerk valt op vanwege haar indrukwekkende gestrengheid, nog eens benadrukt door de locatie; uitkijkend over de stad en de heuvels die het omgeven. Het gebouw begon als Longobardisch kasteel, voordat het werd overgedragen aan de Abdij van Farfa rond het jaar 1000. Het huidige gebouw dateert vanaf 1330. Een spiraalvormige trap reikt tot bovenin de kerk. Recent zijn de 14de eeuwse fresco’s in het koor gerestaureerd. Het altaar is gemaakt van een stenen sarcofaag uit de Romeinse periode, met ingegraveerde dansers en druiventrossen.

Kantklossen (lavorazione del tombolo)
Handgemaakte kant – pizzo a mano – is een van Offida’s meest voorkomende ambachten. De kantklossende vrouwen kunt u nog steeds zien, gezeten in de deurposten van de oude dorpsstraten (Tombolo). Oorspronkelijk is het begonnen in de 14de eeuw door de arbeidersklasse. Later werd het maken van kant gecultiveerd door de religieuse ordes en aristocratische families. De benedictijnse nonnen moedigden het verspreiden van dit handwerk aan, wat leidde tot een groei in de productie in de tweede helft van de 16de eeuw. In 1979 werd de Offida Ambachtelijke Kant Co-opgericht om de productie van Offidaans kant te stimuleren en het rechtstreeks aan de consument te verkopen.

MARKT

 • Donderdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur (ca. 65 kraampjes)

MUSEUM

 • Musea Palazzo De Castellotti, Via Roma, 10-12.30 uur en 15.30-19.30 uur
 • Teatro Serpente Aureo, ontstaan in 1768, gerenoveerd in onder andere 1862 en 1954, is een barok juweel, waar nog steeds culturele evenementen worden gehouden en opera’s zijn. In de zomer dagelijks geopend van 10.00 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 19.30 uur.

RESTAURANTS

 • Ristorante del Picchio, Via Macelli 16, tel 0736 880254 
 • Ristorante Ophis, Corso Serpente Aureo 54, tel 0736 889920

APERITIVO

 • Spaziovino Enoteca Winebar, Via Garibaldi 75, tel 0736 888626

WIJNCOOPERATIE / CANTINA

 • L’Enoteca regionale di Offida Corso Serpente Aureo 66, 63035 Offida (AP) 0039-073688871 Bekend om zijn D.O.C- Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore en de Falerio en recentelijk ook om de D.O.C Offida. Openingstijden juli – augustus: maandag – zaterdag van 9.30 – 13.00 / 15.30 – 19.30 uur Vrijdag ook van 20.30 – 24.00 en zondag van 10.00 – 12.30 / 16.00 – 19.30 uur 
  Overige maanden maandag t/m zaterdag van 9.30 – 13.00 / 15.30 – 19.30 uur
 • ‘Cantina di Offida’ Via della repubblica 70 Offida 0039-0736880104 www.cantinaoffida.it
 • Vitivinicola di Ciù Ciù Via Ciafone 106 63073 Offida (AP) 0039-0736810001

Is één van de grootste wijnboeren uit de streek. Hebben biologische wijnen, maar vermelden dat niet op hun etiketten

 • Agrobiologica Aurora Contrada Ciafone 98 63073 Offida (AP) 0039-0736810007 Klein en charmant. Bekend om zijn biologische wijnen.

CASTIGNANO

Castignano ligt op een heuvel in een prachtig landschap getekend door erosies en ravijnen, veroorzaakt door oppervlaktewater en grondwater. Het landschap vertoont een buitengewoon suggestief uiterlijk en is specifiek aan het landschap rond Castignano.

Het oude centrum met zijn Romaanse kerken en gebouwen uit de Renaissance is het tegenovergestelde van de nieuwe stedenbouw die zich langs de provinciale weg heeft ontwikkeld. Castignano is trots op zijn vele Renaissance huizen en gebouwen. Op het hoogste punt van de stad staat de kerk van de H.H. Petrus en Paulus, waarvan de eerste bouw terug gaat tot de XI eeuw. Naast de kerk staat een imposante klokkentoren. In de kerk ziet men recentelijk gerestaureerde fresco’s met afbeeldingen van Apollonio van Ripatransone. Het graf ‘Maria van Smarten’ is versierd met waardevolle fresco’s die toegekend zijn aan Vittore Crivelli en Vicenzo Pagani.

In het dorpje Ripaberarda, iets verderop, kunt u ruines van muren uit 15de en 16de eeuw zien en ook een indrukwekkende klokkentoren ni Romaans-Renaissance stijl die gebouwd werd in 1518.

MARKT

 • Dinsdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur (ca. 19 kraampjes)

MUSEUM

 • Museo di Arte Sacra, Chiesa San Pietro, Piazza San Pietro. Openingstijd: 15.30-18.30 uur

RESTAURANT

 • Ristorante-Pizzeria La Capannina, la Contrada San Martino, 0039-0736 821434
 • AgriturismoOasiBiologica,alContradaPignato, Montedinove, 0039-0736822326 (op de weg naar Montalto)

WIJNCOOPERATIE / CANTINA

RIPATRANSONE

Ripatransone, een lieflijk, mooi gerestaureerd en authentiek dorp, ligt op 495 m hoogte en op 12 km van de kust. Het lijkt een klein plaatsje, maar het oppervlakte wat bij deze gemeente hoort is enorm, de grootste gemeente van de provincie. Het biedt een meer dan fantastisch uitzicht over de zee, de heuvels en de Monte Sibilini, oftewel 360 graden rondom. Het centrum is middeleeuws en er zijn vele overblijfselen van oude vestingwerken. De geschiedenis begint officieel in 1205 toen het het eerste vije stadje was op het platteland van Italie.

MARKT

 • ledere zaterdagochtend ni Centro Storico

MUSEUM

 • Archeologisch Museum, Piazza XX Settembre 12, Naast het Gemeentehuis. Openingstijden van 15/6 – 30/8 iedere dag van 16 tot 20 uur. En op zondagmorgen van 10 tot 13 uur
 • Een leuke bezienswaardigheid is het nauwste straatje van Italié ‘il vicolo più stretto’, midden in het centrum. Via diverse steeds smaller wordende straatjes, beginnend achter het gemeentehuis, kom je uiteindelijk uit in een straatje van 38 cm breed.

APERITIVO

 • Vineria, Piazza X Settembre, tegenover het Gemeentehuis, met een prachtig terras –
 • Caffè pasticceria ‘Centrale’, Piazza Condivi 1

WIJNCOOPERATIE / CANTINA

 • Azienda Acricolo San Savino Contrada Verrame 163065 Ripatransone (AP) 0039-0735907021 Beroemde wijnen zin Fedus (rood) en Ciprea (wit)
 • Cantina Colli Ripani Contrada Tosciano 28 63065 Ripatransone (AP) 0039-073599940 Goede prijs-kwaliteit van Castellano (rood)
 • Agricola le Caniette Via Canali 23 63065 Ripatransone (AP) 0039-07359200 Kwalitatief erg goed

ACQUAVIVA PICENO

Acquaviva Piceno is een lieflijk, klein, Middeleeuws ommuurd dorpje op 360 m hoogte
Het is boven op een heuvel gebouwd en daardoor vanaf zelfs de Monte Sibillini herkenbaar, mede door het grote, karakteristieke en imposante fort.

Acquaviva presenteert zich als een plaats met een rijke cultuur en vele tradities, perfect voor degenen die zich graag onderdompelen in de kunstgeschiedenis. Het dorp werd al bewoond in de prehistorie door de Piceni. Men heeft uit de oudheid, tot 600 jaar voor Christus, menselijke resten gevonden, zoals vuurstenen, schrapers, keramiek.

In 1799, tijdens een aanval door een groep bandieten onder leiding van de bandiet Sciabolone ontstond er brand, waarvan de vlammen het stadhuis bereikten en werd het archief vernietig en dus een waardevolle bron voor de reconstructie van de geschiedenis van Acquaviva.

TYPISCH PRODUCT

Le Pagliarole zijn ambachtelijk en traditioneel gemaakte manden van stro en tarwe.

FORT

Dit is een van de belangrijkste Forts in de regio, gebouwd ni 1300 en gerestaureerd ni de late 19e eeuw en opnieuw onlangs gerenoveerd. Het herbergt momenteel het museum. Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over het heuvellandschap, de Monte Sibillini en d e zee.

MUSEUM VAN PAJAROLA

Museo delle Armi Antiche: Met als thema: een museum van oude wapens als bijdrage aan vrede. Het museum is gevestig in de Toren van het middeleeuwse Fort. Het is verdeeld in 2 sectoren, een tentoonstelling van authentieke, unieke wapens en een opleidingsuimte waar workshops gegeven worden, voor met name de basisschool.
Het museum is iedere dag geopend van 16.00-20.00 uur. Adres: Piazza del Forte 1.

FEESTEN

 • augustus: Sponsalia, historich dorpsfeest in de tijd van 1234
 • augustus: Acquaviva nei carretti: typische Italianse race met karretjes

MONTALTO DELLE MARCHE

Montalto is een van de typische Italiaanse plattelandsstadjes waar ‘s middags nog gewoon alles dicht gaat, waar jong en oud tot laat in de avond op en rondom het plein met elkaar staan te praten en waar je bij de bar een potje tafelvoetbal speelt of een kaartje legt.

In Montalto is een kleine supermarkt, slager, groenteman, drogisterij, postkantoor, bank, kapper, tijdschriften en sigarettenwinkel, kantoorboekhandel, juwelier, opticien, diverse barretjes en een heerlijke pizzeria/ristorante. Montalto heeft een belangrijke regionale functie omdat hier een lagere school, een brugklas (duurt 3 jaar) en een lyceum aanwezig zijn.

Het stadje Montalto met ca 2500 inwoners is de geboorteplaats van de grote renaissance paus Sixtus de 5de en de architect Giuseppe Sacconi, de ontwerper van het Altare della Patria in Rome. Montalto, ligt op 512 meter boven zeeniveau. Vele fundaties van oude gebouwen in de stad dateren uit de 4de eeuw na Chr. Toch duurde het tot 1585 voor dat paus Sixtus de 5de het plaatsje Montalto stadsrechten verleende.

In 1816 werd Montalto de belangrijkste stad van de provincie inclusief de steden Amandola, Offida, Ripatransone en San Benedetto del Tronto. Montalto heeft een klein maar mooi historisch centrum waar u heerlijk kunt slenteren door de vele smalle steegjes.

MARKT

 • Woensdagochtend van 8.30 uur to 12.30 uur

KATHEDRAAL

 • De romaans/neoklassieke kathedraal van de “Maria-Tenhemelopneming”, ontworpen door Dominico Fontana, domineert het centrum van de stad. Tegenover de kathedraal staat het vroegere semenarie, nu het bisschoppelijk museum.

WIJNCOOPERATIE / CANTINA

 • Porchia (gemeente Montalto) 

‘Poderi dei colli’

Contrada Piagge 3 Porchia

0039-3381600386 Tiziana www.poderideicolli.it

 • Valdaso (gemeente Montalto) 

Franginella

C.da Moglie 19

Valdaso

0039-3290721268 

www.franginella.it

COLAZIONE / APERATIVO

 • Montalto delle Marche
  ‘ll giardino di Fanny’ 
  Piazza Sisto V nr. 1
  Montalto delle Marche
 • Patrignone Orchidea
  Via Giovanni Amadio 14
  63034 Patrignone / Montalto delle marche
 • Porchia
  Op het plein, heeft een terras met uitzicht over de heuvels

RESTAURANTS

Montalto delle Marche

 • Ristorante Pizzeria 4′ Venti’ (gesloten op maandag), Fonte Arrigo, 0039-0736828302, Vanaf het plein ni Montalto naar rechts, richting A14 Pedaso/Ancona. Montalto uitrijden na ca. 500meter aan de linkerkant

Patrignone

 • Restaurant ‘Due Pini’ (voorkeur op afspraak), Contrada Ss. Annunziata, Patrignone/Montalto delle Marche, 0039-0736828572
 • Ristorante Pizzeria ‘Orchidea Di Galie’ (open op maandag), Viale Giovanni Amadio 14/16, Patrignone, 0039-0736829532, begin van het historische dorp, aan de rechterkant

MONTEDINOVE

Montedinove is slechts 5 minuten rijden vanaf Montalto delle Marche en is gelegen op de hoogste heuve van Piceno. Dit kleine dorpje is perfect gerestaureerd waardoor de sfeer van een middeleeuse omgeving bewaard is gebleven. Het heeft een mooi plein dat uitkijkt over landelijk Le Marche.

RESTAURANT

 • Ristorante Pizzeria ‘Il Duca’ (groot), Viale G. Del Duca, Montedinove, 0039-0736829564

COLAZIONE / APERATIVO

 • Bar ‘Le Pam Pam’ (centro storico) 
  Piazza Cino del Duca 1
  63069 Montedinove

MONTE RINALDO

RUINE
Helleense (Griekse bouwkunst) tempel / ruines.
In Monte Rinaldo vindt u de ruïnes (tempel en veranda) van een monumental heiligdom uit de II-I eeuw v. Chr. Het is één van de belangrijkste hellenistische cultische complex in de regio.
Door de aanwezigheid van een goed goten- en watersysteem binnen het complex en dat het een gebied betreft dat ligt tussen twee rivieren wordt er gesuggereerd dat het heiligdom een therapeutische sekte betrof.

MONTELPARO

MUSEUM
Museum voor Kunst en Ambacht Fietsen. Hier vindt u de privéverzameling van meer dan 50 fietsen die typerend zijn van 1929 tot 1960. Adres: Op het plein in het centrum van Montelparo.
Openingstijden: juli – augustus: 9.30-12.30 uur en 16.00-19.00 uur.
Gids op afspraak: 9.30-12.30 uur, 0039-0734780141

SERVIGLIANO

Zijn oude oorsprong gaat terug tot de Piceni en Etruskische bevolking, die een stad wilden ni dit gebied. In de 1e eeuw voor Christus bouwden de Romeinen er hun villa’s.

Rond het jaar 1000 bouwden 16 gezinnen het kasteel Castel San Marco, op de hoogste heuvel van het dorp, dat onder de bevoegdheid van de commissie van Fermo kwam.
In 1758 begon het kasteel te zinken als gevolg van watererosie. In 1769 besloot paus Clemens XIV dat het elders moest worden herbouwd.
Het nieuwe kasteel, genaamd Castel Clementino, begon de bouw in 1773 en werd in 1773 voltooid onder het bewind van Pius VI.

Het historische centrum ligt in een charmante vallei, en heeft nog steeds de oude kerken behouden, zoals een kleine tempel in Monte di Paese Vecchio, die een 16e-eeuwse fresco bewaakt. De huizen en ‘pallazzi” met bogen-deuren zijn nog steeds te bewonderen in een perfecte neoklassieke stijl.
Er zijn drie toegangspoorten, geflankeerd door huizen, een kerk en andere klassieke gebouwen.

Momenteel is Servigliano een lieflijk klein dorp, typisch Italians, waarbij de oudere mannelijke bewoners samenkomen op het plein en de plaatselike bewoners in het barretje hun krantje komen lezen. Heel gemoedelijk, rustiek en gezellig allemaal.
Markt: 1e en 3e maandag van de maand

PENNE SAN GIOVANNI

Penna is een oude stad boven op een heuvel. Er zijn een half dozijn kerken en een kleine 19e eeuws theater. Op de top van de stad zijn de overbliffselen van het oude fort te vinden met een panoramisch uitzicht tot aan de bergen en kijkt uit op de omliggende plaatsjes, gelegen op de heuveltoppen.
In de zomer organiseert de gemeente evenementen op vele avonden, met inbegrip van de Festa della Polenta en Oto Giorni Di Un linguaggio Volgare, veelal bezocht door toeristen.

SMERILLO

Dit kleine dorpje van slechts 392 inwoners ligt op 800 m hoogte met 360 graden zicht op de zee en de Monti Sibilini. Het staat bekend om zijn openlucht bioscoop half augustus en het feest van de kastanjes op de 3° zondag van oktober.
Maar vooral ook om de vele vondsten van fossielen. Nog steeds gaan mensen hierheen om fossielen te vinden. Maar u kunt ze ook gewoon gaan bezichtigen in het museum: Museo dei Fossili e dei Minerali in het oude centrum van Smerillo.

AMANDOLA

Samen met Comunanza en Sarnano liggen deze middeleeuse dorpjes aan de voet van de Monte Sibilini, in een natuurschone, groene omgeving. Vanuit hier zijn prachtige tochten te maken.
Markt: ledere woensdagmorgen

NORCIA

Een nog geheel ommuurde stad in Umbria met 6 stadspoorten, ligt in een uitgestrekte groene vlakte. Hier werd St Benedictus geboren, de stichter van de zo invloedrijke kloosterorde der Benedictinen en daarmee tevens de grondlegger van het kloosterwezen in West-Europa. In Norcia vindt u de Basiliek van St Benedictus uit de late 14e eeuw. In Norcia ziet u alleen maar gebouwen met extreem dikke muren en maximaal 2 verdiepingen hoog. Dit als gevolg van een zware aardbeving ni de 13e eeuw.
Norcia staat wereldwijd bekend om een aantal culinaire specialiteiten, zoals prosciuto, salame en salsicce. en de linzen uiteraard. Maar vooral om de tartufo nero.
Markt: ledere donderdagmorgen

MONTERUBBIANO

Monterubbiano heeft een fascinerend landschap op 463 m hoogte, door de Aso vallei met zijn velden bebouwd met groenten, granen en met zijn kleurrijke boomgaarden. Hier is de landbouw de belangrijkste bron van inkomsten, hoewel de laatste dertig jaar ook kleine en middelgrote industriële en toeristische activiteiten een opmerkelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt.

De oorsprong van Monterubbiano gaan terug tot 268 vC zoals oude, prehistorische overbliffselen van de Picenes en Romeinen. In het jaar 1000 is de naam Monterubbiano ontstaan.

EVENEMENTEN
Tal van evenementen zijn er gedurende het hele jaar.

 • Onder andere in de even jaren: Goede Vrijdag: Christus wordt gedragen in een optocht door de straten van het dorp, liggend op een kist versierd met fluweel, rustend op een wagen.
 • Op de dag van Pinksteren herbeleeft men het verleden met een historische optocht ‘SCIO ‘ LA PICA’ . Met een parade in middeleeuwse kostuums en een spannend steekspel waarbij 4 renners, een voor elk Gilde van Kunsten en Ambachten, zullen strijden met elkaar..
 • Monterubbiano beschikt over tal van festiviteiten ni de zomer waar bezoekers typische gerechten kunnen proeven zoals:
  • polenta (de laatste zondag van juli)
  • gebakken noedels (typisch recept Monterubbianese 10-12 augustus)
  • cannelloni (16 augustus).

LE TAGLIATELLE FRITTE
Dit is een typisch authentiek gerecht uit Monterubbiano. Dit zijn gefrituurde balleties, bestaande uit tagliatellapasta, gehakt en mozzarella.

IL POLO CULTURALE DI SAN FRANCISCO
Een multiculturele voorziening, bestaande uit een auditorium, het archeologisch museum, de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en een botanische tuin.

ARCHEOLOGISCH MUSEUM
In 1905 is het oude museum geopend, mede doordat men eind 19e eeuw en begin 20e eeuw veel archeologische vondsten hadden ontdekt in Monterubbiano. Momenteel zit het museum in het culturele centrum van San Francisco.
Behalve kruiken en potten, wapens en sieraden, is er ook een bijzondere muntenverzameling te zien uit verschillende tijdperken.

TEATRO PAGANI
Het historisch, hoefijzervormig theater is gebouwd in 1875 en in 1999 opnieuw geopend na een langdurige renovatie. Het is een prachtig, maar klein theater die nog steeds in gebruik is.

PETRITOLI

Dti kleine dorpje op 8 km van Monterubbiano heeft 2 historische centra met een middeleeuwse sfeer en is omgeven door de glooiende heuvels. Ook in dit dorp is een oud authentiek historisch theater te vinden.
Het kasteel met de 3 bogen is onlangs gerestaureerd, net zoals de toren uit 1831. Deze zijn te bezichtigen.

FEEST

 • 1 juli: Sagra delle tagliatelle

SAN SEVERINO MARCHE

Dit stadje dankt zijn naam aan een bisschop uit de 6e eeuw.
Heel bijzonder is het ellipsvormige centrale plein, Piazza del Popolo, dat 224 m lang is, en 55 m breed. Het is een van de grootste en mooiste pleinen van le Marche, hoewel de stad nog geen 14.000 inwoners telt. In het oudste en bovenste gedeelte van de stad vindt u de Duomo Vecchio en het Santuario di San Severino Vescovo. De moeite waard in de kerk is het prachtige koor versierd met frasco’s.
In de kerk worden overblijfselen van San Severina bewaard.
Ernaast ligt het klooster met zijn dubbele zuilengang. Hier is nog een toren, een laatste onderdeel te vinden van het kasteel wat ooit de omgeving domineerde.
Momenteel is hier het Archeologisch Museum gevestigd.

Een paar km ten zuiden van san Severino bevindt zich in de Valle dei Grilli de Hermitage di Sant’Eustachio met een aantal grotten. Hier stond ooit een abdij, waarvan alleen nog de resten van een kerk zijn. De grootste grot heet il Gallo en de ingang bevindt zich naast de kerk.

Markt: iedere zaterdag

APIRO

Deze Borgo ligt op 616 mhoogte. Even buiten het dorp is de prachtige Abbazia di Sant’Urbano met een sfeervolle crypte uit de 11e eeuw.
Leuk voor jong en oud: Waterpark Eldorado Apiro, met de grootste glijbaan van Europa.
Op 3 km afstand is het grootste kunstmatige meer van le Marche: Lago di Cingoli. Deze is populair vanwege zijn vele watersportmogelijkheden.

Markt: iedere zondag

MATELICA

Dit is een van de oudste steden van le Marche. Ovallend is hier de achthoekige fontein uit witte steen uit 1587, midden op het plein, wat omgeven is door oude Palazzi.
Matelica heeft zijn eigen beroemde wijn: Verdicchio di Matelica, een droge witte, lichtgele wijn. Museo Piersanti is een belangrijk museum in le Marche met werken van oude Italianse schilders en o.a. meubilair van de Piersanti’s.
Markt: ledere woensdagmorgen

CAMERINO

Camerino is een oude stad, van oorsprong Umbrisch. Het ligt redelijk onovallend op 670 m hoogte. Hier bevindt zich een van de oudste universiteiten ter wereld. Het is gevestig in het Palazzo Ducale, een prachtig gebouw met een vierkant binnenhof omringt met een zuilengang.

Tot 1860 was Camerino provinciehoofdstad. Vanaf het begin van de 14e eeuw werd het een centrum van macht en cultuur onder de Da Varano’s die er als hertogen gedurende bijna 3 eeuwen heer en meester waren. In deze tijd ontwikkelde zich de invloedrijke schildersschool van Camerino en de huidige universiteit is de voortzetting van het ni 1336 gestichte Studium met de faculteiten Rechten, Theologie, Wiskunde en Medicinen.
In de WOl was Camerino een broeinest van het fascisme.

Buiten de stadsmuren is een achthoekig kerkje te vinden uit de 16 eeuw, Chiesa della Madonna delle Carceri, wat zijn naam dankt aan de monniken die in het naastgelegen klooster een mediterend leven leidden wat meer op een gevangenisregime leek.

In de zomermaanden wordt in Camerino een belangrijk kamermuziekfestival georganiseerd. Markt: iedere zaterdag

SARNANO

Sarnano ligt op 539 meter hoogte in een groene vallei aan de voet van de Monti Sibillini. Het hele dorp is opgetrokken uit een typerende rode baksteen, wat een bijzonder harmonieus geheel vormt. Vanuit het dorp zijn 10 verschillende gemarkeerde wandelroutes aangegeven. Het middeleeuws karakter is goed bewaard gebleven en dus is het heerlijk klauteren over stenen trapjes en slenteren door nauwe steegjes, tegen een vrij steile heuvel.
Sarnano is bekend om zijn Thermen, waar allerlei mogelijke therapieen worden aangeboden.
Voor de liefhebber is het hier ook prachtig op de mountainbike. En ‘s winters ben je heel snel hiervandaan op de piste waar je kunt skiën bij Piubbico (1630 m).

Het Centro Storico is in de 1e weken van augustus het toneel van het Castrum Sarnani-feest. Gekostumeerde dansers, vuurvreters, zwaarddansers en beefenaars van oude ambachten brengen Sarnano terug ni middeleeuwse sferen.

Restaurants:

 • Osteria le Clarisse, Via Mazzini 240 (in een prachtig pand met gewelven) 
 • Ristorante Pizzeria il Pincio, Via Giacomo Matteotti 10

Markt: iedere donderdagmorgen

GUALDO

Een klein, pretentieloos, gezellig dorp, wat steeds levendiger wordt door het groeiende toerisme.
De watertoren is niet bijzonder mooi, maar wel leuk om te bezoeken omdat u vanaf hier een prachtig uitzicht hebt over le Marche. Hier vinden ook regelmatig exposities plaats.
Markt: Elke dinsdagmorgen en jaarliks ni mei vindt er een regionale kaasmarkt plaats.

SAN GINESIO

In de Middeleeuwen was dit een stad van 20.000 inwoners, inmiddels zijn het er nog maar 4000. Alleen de stadsmuren en poorten herinneren nog aan die glorieuze tijden.
San Ginesio ligt op bijna 700 m hoogte en lag op een pelgrimsroute naar Rome en het gasthuis ‘Ospedale dei Pellegrini’ ligt rechts achter de Porta Picena en bood de vermoeide pelgrims een onderdak en voedsel.

Voor wie van fraai aangeklede middeleeuwse feesten houdt is er medio augustus het Mediavalia, wat een week duurt en op Ferragosto de Palio, een traditioneel ringsteekspel op paarden.
Restaurants:

 • Da Isolina, Via Picena
 • Terra Nostra, Piazza Gentilli
 • Ristorante San Fabiano, Conrtade Neccaino 22 (net buiten het dorp) 

Markt: op zondagen

TOLENTINO

Deze stad met zin middeleeuwse centrum is in trek bij religieuze pelgrims want in de basiliek van San Nicola bevindt zich de tombe van deze heilige, die vereerd werd om zijn ascetische levenswijze, zijn spiritualiteit en de wonderen die hij verrichtte. Zijn feest wordt hier gevierd op 10 september. De basiliek met de abdij, het klooster en de kapellen vormen een harmonieus en evenwichtig geheel, ondanks de verschillende perioden en bouwstijlen waarin het tot stand is gekomen.
Markt: ledere dinsdagmorgen

CAMPOFILONE

Op 6 km van de kust bij Pedaso vindt u dit Middeleeuws pittoreske, charmante mooi gerestaureerd dorpje met slechts 1900 inwoners. De stadsmuren met hun kantelen en de veelhoekige toren bestaan nog steeds, net als een selectie schilderijen in de kerk van Fontana en Achili. Het is een heel rustig dorpje met enkel een pub en pizzeria in het oude centrum.
Het dorp staat zeer bekend om zijn Macceroncini, hele dunne lintpasta met zijn verfijnde smaak, nog steeds gemaakt door de dames uit het dorp.
MARKT

 • Er is geen wekelijkse markt in Campofilone

RESTAURANTS

 • Ristorante le 5 Ragazze, Via XXV aprile 29, 0039-0734932405, vooraan in het dorp
 • Ristorante Agriturismo Vecchia Monta, via montecamauro 36, 0039-0734937011
 • Casa del Mar en Ponte Nina aan het strand bij Marina di Campofilone
 •  

CUPRA MARITTIMA

Cupra Marittima is een uniek dorp aan de kust van de zuidelijke Marche, door de aanwezigheid van prehistorie, Romeinse en middeleeuwse en hedendaagse invloeden. Het ligt iets noordelijk van San Benedetto del Tronto, aan de ‘Riviera delle Palme’.
Buiten het eigenlijke dorp aan zee zijn er 3 heuvels: Sant’ Andrea met de gelijknamige rock (onlangs prachtig gerestaureerd), het Middeleeuwse kasteel Marano en Boccabianca.
Aan de boulevard, waar veel gewandeld en gefietst wordt, ziet u prachtig gerestaureerde ‘A rt- Nouveau’ villa’s.
Paese Alto is ook absoluut de moeite waard om te gaan kijken. Op deze hoogte heeft u een prachtig uitzicht over zee en de ‘Riviera dele Palme’. Ook kunt uhier het kasteel bezoeken.
lets ten Noorden van Cupra ligt het Forum Romanum, met resten uit het Piceno tijdperk.

MARKT

 • Zaterdagochtend van 8.30 tot 12.30 aan de lungomare (18 kraampjes)

MUSEUM

 • Malacology museum: Cupra Marittima is internationaal bekend om zijn Malacology expositie, dat schelpen en mossels van overal in de wereld tentoonstelt.
 • lI museo archeologico del territorio: in Paese Alto

RESTAURANT

 • Chalet Cristel Beach Viale Romita Giuseppe 26 – 63064 Cupra Maritima (AP) tel: 0735 779046 
 • Chalet Gabry, tusen Cupra en Grotammare. Leukmo hier an het srtand et ligen, fopo het vrije strand en dan hier wat te eten of te drinken
 • Hotel Ristorante Anita (een grote zaal, typisch Italians, echter (h)eerlijk vis en vlees menu), Vai Adriatica Nord 127, Cupra Maritima, 0039-0735778155 of 3331828921
 • Hotel ristorante Castello (cupra maritima alto / uitzicht op zee), Via Castelo 67, Cupra Maritima, 0039-0735778463

STRAND

 • Cupra Marittima is de moeite waard om naar toe te gaan voor een heerlijk dagje strand. Het is klein, gezellig en er zin voldoende eettentjes aanwezig om te genieten van de geweldige traditionele lokale Marchegiaanse keuken.

PEDASO

Achtereenvolgens verbleven de Grieken (Pelasgians), de Picenes en de Romeinen in, zoals blijkt uit sommige archeologische vondsten rond de monding van de rivier Aso. 
Romeinse ruines en de vele “poten” en “potjes” die nog steeds opgegraven worden en uit de zee gevist, getuige van deze beschavingen.

Pedaso is ontstaan als uitkijktoren aan de monding van de Val’Aso die de bevolking moest beschermen tegen aanvallen van piraten. Later ging ook Pedaso deel uitmaken van het grotere Fermo.
Door barbaarse invasies en invallen dwongen de mensen te ontsnappen van de kust en toevlucht te zoeken op de “heuvel”. Vanaf 840 waren de benedictinen verantwoordelijk voor de regeneratie en de gezondheid van de kust.
Van oudsher was het dorp gevestigd op de steile heuvel Monte Serrone, maar inmiddels zijn de meeste huizen geboud aan de voet van de heuvel en de zuidkant van de monding van de Aso. Nu de oude burcht van Pedaso vervallen is geraakt, is de witte vuurtoren (1877) het boegbeeld.

De huidige naam is ontstaan in het boek voor de navigatie van de Venetianen, die de locatie van de vuurtoren aanhaalden als “de voet van Azon”, dat wil zeggen aan de voet van Aso en vervolgens PEDASO werd.

Pedaso heeft altijd een relatie met de zee gehad en had bijna als enige bron van werkgelegenheid de visserij en staat nog steeds bekend voor de heerlijke mosselen.
In augustus is er het zeer succesvolle Mosselen Festival, een evenement dat nationale bekend is.

Pedaso is nu een kleine (2700 inwoners) en aantrekkelijke badplaats met een levendig centrum met als enige badplaats aan de ‘Riviera delle Palme’ een kiezelstrand

VUURTOREN

Boven Pedaso in de heuvels is een observatorium te vinden. 
In de heuvels, omgeven door olijfbomen vindt u de vuurtoren. Deze wordt gerestaureerd en veranderd in een cultureel centrum waar o.a. exposities te zien zullen zijn.
De vuurtoren is te bezichtigen.

RESTAURANT

Vlees:

 • Ristorante la Locanda del Faro, via Cristoforo Colombo 3, 0039-0734933174, dit is in de oude gevangenis van Pedaso.

Vis:

 • Chalet I Faro, V. Martiri Dela Libertà, 0039-0734937124
 • Trattoria lI Covo, Via Cristoforo Colombo 32, 0039-3466162200
 • Chalet la Lampara, Lungomare dei Cauntatori, 0039-0734931906
 • Ristorante Pennesi,Via C. Battisti50.0039-0734931382

FEEST

 • 1 augustus: Sagra delle cozze

FERMO

Een van de meest aanlokkelijke steden in de heuvels van het zuiden van Le Marche is Fermo. Het heeft een verzameling architecturale aanblikken die een bezoek de moeite waard maken. Het fort dat eens de stad domineerde werd in 1445 verwoest gedurende een volksopstand tegen de heersende Sforza familie. Het is nu de plaats waar stadsparken een prachtig uitzicht bieden over de wijdheid van Le Marche.

De Romaans-Gotische Kathedraal uit de 13e eeuw, die van binnen rijkelijk is versierd, staat nu te schitteren op een open terrein. De binnenstad staat iets beneden het niveau van de kathedraal. De voornaamste overheidsgebouwen zijn rondom het grote mooie plein, Piazza del Popolo. Het door Sansovino in 1590 gemaakt standbeeld van de bisschop van Fermo, de latere paus Sixtus de 5de, staat voor de hoodingang van het Palazzo Comunale. Het bevat de kunstcollectie van de stad waarvan het bekendste werk een vroege Rubens is; de Geboorte van Christus.

Ook is het de moeite waard om de ondergrondse waterkelders te bezichtigen. Zij bestaan uit ongeveer dertig zeer goed onderhouden kamers, gebouwd in 41 en 61 v. Chr, om het benodigde drinkwater voor de stad op te slaan en te zuiveren. Het wordt beschoud als het mooiste voorbeeld op dit gebied in heel Italie.

Vanuit de zee, die slechts op slechts 6,5 km van Fermo bevindt, ziet de stad er uit als een grote boot die vaart in de richting van het magische Sibillini gebergte, de Blauwe Bergen, die de dichter Giacomo Leopardi inspireerden. Op de Girfalco ligt de domkerk. Deze enorme kathedraal, genoemd naar de Maria- ten-Hemel opneming, werd geboud in 1227 door de meesterbouwer Giorgio da Como. De voorkant is gebouwd met Istrian stenen en heeft een prachtige rozet raam uit 1348 en ook een gotische nis met het beeld van de Maagd Maria. In de sacristie is een schilderijententoonstelling waar de belangrijkste kunststukken van de stad te bezichtigen zijn; de Aanbidding van de Herders door Rubens en de Verhalen van St. Lucia door Jacobello del Fiore.

In de Corso Cefalonia, de hoodstraat, kunt u twee patriciers huizen vinden; Palazzo Azzolino met zijn typische binnenplaats en het Palazzo Vitali Rosati dat ontworpen werd door Antonio Sangallo. Niet ver hier vandaan vindt u het oude pandjeshuis en de Mateucci toren.

Het Palazzo dei Priori staat naast de oude universiteit en is nu de openbare bibliotheek. Deze bevat meer dan 40.000 boeken waarvan 200 oude wetboeken, 15.000 stuks 16de eeuwse boeken en duizenden oude tekeningen en afdrukken. nI een van de kamers staat een houten globe, die gemaakt werd door Annunzio Maroncelli in 1722.

MARKT

 • Wekelijkse mark is op zaterdagochtend ni het centrum
 • ledere donderdagavond van juli en augustus is er en snuisteren- cq. Antiekmarkt op de ‘Piazza’

MUSEA

 • Musei Scientifici di Villa Vitali: In het prachtige Villa Vitali kunt u een expositie zien van het volk van de Eskimo’s. Tevens een privé-collectie van opgezette, veelal zeldzame vogels. Ook huisvest de vila een unieke verzameling van 450 pijpen.
 • Museo Diocesano: Het bisschopelijk museum ligt naast de ‘Cattedrale Metropolitana’ en vertelt de geschiedenis en deartisitieke uitingen van een grote gemeenschap van aartsbisdom Fermo.
 • Teatro ‘dell Aquila’, op de weg omhoog naar de kathedraal, geopend in 1790 en al ruim 200 jaar zeer belangrijk voor culturele activiteiten in le Marche.

RESTAURANT

 • Eocandadefao,PazaeA2ne,eletoon0039-07342292067
 • Locanda del Palio, Piazzale Azzolino 6, teledfoon 0039-0734229221

APERATIVO

 • Ook l’Enoteca (zie boven). Binnen heel gezellig, maar vooral buiten op het terras aan het prachtige ‘Piazza del Popolo heel bijzonder zitten.

PORTO SAN GIORGIO

Wat eens een oude haven was, is nu een aangename badplaats met een kleine werkhaven. De straten van Porto San Giorgio, die slingeren tussen weg SS16 en de zee, hebben mooie (dure) winkels en in de zomer is het er gezelig druk. Er worden veel concerten gegeven om u aangenaam te vermaken.
De belangrijkste attracties zijn vis en de gezellige stranden. Er zijn veel niet te dure restaurants waar u onder andere kunt kiezen uit verschillende “brodetto” (visstampot delle Marche).

Ten zuiden van Porto San Giorgio ligt Pedaso aan Le Marche’s mosselbaai. Hier worden heerlijke mosselen gekweekt op betonnen palen die vlak buiten het smalle grindstrand staan.

MARKT

 • ledere donderdagochtend in het centrum

RESTAURANTS

 • Chalet Damiani eRosi Mare, lungomare Gramsci Centro Sud, 0039-3355224454

APERATIVO

 • Novecento, tegenover het station

GELATERIA

 • Pelacani, piazza Mentana
 •  

MARINA DI ALTIDONA

PASTICCERIA / PANETTERIA

 • Gran Forno, Via C. Colombo 21/23

SANT’ELPIDIDIO AMARE

MUSEA

 • Museo della Calzatura, corso Baccio 35
 • Museo dei Fossili, Piazzale Marconi 16f
 •  

MONTOTTONE

 • Arte dela bottega di bozzi, Via Circonvallazione 6: sinds 160 jaar zeer bekend om de productie van terracotta aardewerk op nog steeds traditionele en ambachtelijke wijze.

LORETO

Loreto ligt iets van de Adriatische kust af en is een van de belangrijkste heiligdommen voor de verering van de Maagd Maria. Jaarlijks bezoeken duizenden pelgrims vanuit de hele wereld Loreto.

De grote dom van de bedevaartsplaats van het Geboortehuis van Maria is van mijlen ver zichtbaar. Binnen in de kerk staat de belangrijkste bezienswaardigheid: het Geboortehuis van Maria, een plattelandshut van Nazareth die getuigt van de Boodschap aan Maria en de jeugdjaren van Christus. De stad is er hoofdzakelijk om de duizenden pelgrims te verzorgen die hier vanuit de hele wereld komen.

Volgens de traditie werd het Heilige Huis ni 1294 naar Loreto gebracht. Het was pas in 1507 dat de kerk toestemming verleende dat Loreto een pelgrimsoord mocht worden, ondanks het feit dat het werk aan de grote dom al in 1468 begonnen was. Paus Julius lI besloot alle bezwaren te negeren en gaf daarmee het primitieve dorp een permanente verblijfplaats.

De grote dom is een bijzonder bouwwerk dat is uitgevoerd door beroemde Italianen uit de Late Renaissance en het is zelfs voor de ongelovige een goede reden om hier te komen kijken. Gestart in een gotische stijl gaven latere architecten, zoals Bramante en Sansovina, deze kerk een duidelijk Renaissance uiterlijk.

Binnen in de kerk, onder de dom, staat de grote marmeren wand dat het Geboortehuis van Maria beschermt. In de 16de eeuw is deze muur gebouwd naar de ontwerpen van Bramante, Gian Christoforo Romano, Andrea Sansovino en Antonio Sangallo junior. In de onderste treden kunt u de kuilen zien die in het marmer zijn gesleten door de pelgrims die hier eeuwen lang geknield hebben.

Het bijzondere beeldhouwwerk van de zwarte Madonna is een moderne kopie van het origineel dat in 1921 door brand werd verwoest. Sommigen beweren dat de Zwarte Madonna’s die in vele grafmonumenten te zien zijn, verwijzen naar de profetische woorden in het Lied van Salomon: “Ik ben zwart, maar netjes”.
Weer anderen zeggen dat de beelden meestal uit donkere houtsoorten vervaardig waren en later door de rook van de vele kaarsen steeds zwarter werden.

Op de grond, rechts in de kerk, bevinden zich de grootste kunstschatten: kleurige fresco’s van Merlozzo da Forli in de St. Markussacristie en enkele fresco’s van Signorelli in de St. Janssacristie. Piazzo della Madonna is een smaakvol ingericht plein met een prachtige barokke fontein en wordt geflankeerd door twee overwelde gangen van het 16de eeuwse Palazzo Apostolico.

Het schilderijenmuseum in de kerk bezit een aantal werken van Lorenzo Lotto (de Venetiaanse schilder die hier de laatste jaren van zijn leven verbleef en overleed in het klooster in 1556) en een buitengewone collectie medicinpotten uit de Renaissance.

Ergens in een hoek liggen ongeveer 70 stuks besneden palmhouten blokken, die tot 1940 gebruikt werden om afbeeldingen op het lichaam van pelgrims te zetten, als een onuitwisbare tatoeage ter herinnering aan de pelgrimtocht naar Loreto.

De legende van het Heilige Huis.
De eenvoudige woning in Nazareth, waar de Boodschap aan Maria plaats vond en waar de Heilige Familie woonde, zoals de legende verhaalt, werd door engelen in 1296 meegenomen toen Islam strijders het Heilig Land binnen vielen. Het huis kwam eerst op een heuvel in Dalmatie, het huidige Kroatie, terecht. Op de 10de december 1294 werd het op wonderbaarlijke wijze weer verplaatst, dit keer naar de andere kant van de Adriatische zee naar een lauriergrot (Latijn laretum, vandaar de naam Loreto), die onveilig gemaakt werd door rovers. De uiteindelijke rustplaats van Santa Casa was een paar kilometer verderop, midden op een snelweg bovenop de heuvel van Loreto. Sceptici van tegenwoordig menen dat de stenen van Maria’s huis vanuit Palestina met een schip zijn meegebracht. Tot de dag van vandaag worden er op de vooravond van de 10de december, het feest van de verplaatsing van het Heilig Huis, enorme vreugdevuren aangestoken om Santa Casa meer bekendheid te geven.

MACERATA

Macerata, een van de parels van el Marche. Deze elegante stad vol sjieke palazzo’s en barokke kerken ligt 20 km landinwaarts, is een klein provincie stadje, dat wereldberoemd is om zijn jaarlijkse openlucht opera uitvoeringen. Het operafestival dat in de open lucht in juli en augustus gehouden wordt, heeft internationale navolging gekregen. Het speelt zich af in het Teatro Sferisto, een kolossaal gebouwde, ellipvormige arena in Neoclassistische stijl, die in 1820 geheel met private middelen tot stand kwam. Na Verona is het het meeste bekende openluchttheater.

Macerata heeft een van de oudste Italianse Universiteiten (1290), gelegen in het hart van de stad, de Piazza dela Libertà, waar overigens ook de 15e eeuwse Tore Civica staat en een ander prachtig theater. De moiste gebouwen staan langs de Corso Matteotti, de weg die begint op het plein bij de zuilengalerij. De Corso della Republica brengt u naar het Piazza Vittorio plein en naar de Civic galerie en het museum. Hier hangen veel werken van schilders uit Umbrië en Le Marche. Het werk “Moeder en Kind” van Carlo Crivelli is het meest bekend.

MUSEA

 • Museo della Carozza: een verzameling van paardenwagens, rolstoelen, auto’s van 1900. Van 10 tot 19 uur open in het Palazzo Buanaccorsi, Via Don Minzoni 24
 • Museo della tessitura: een educatieve expositie op het gebied van textiel. Open door de week van 9 tot 12 uur aan het Vicolo Vecchio 6
 • Castello di Lanciano in Castelraimondo, een plaatsje aan de rivier Potenza vlakbij macerata. Dit kasteel is heropend, na een renovatie ten gevolge van een aardbeving ni 1997, in 2005. Een rondleiding brengt de bezoekers door het kasteel en in het mooie park er om heen. In het kasteel ziet u de kamers en balzalen met 18e eeuwse schilderijen, meubels en voorwerpen van de adelijke familie Giustiniani Bandini. ledere dag geopend, behalve op maandag, gratis rondleiding.
 • Castello Pallotta in Caldarola, vlakbij Macerata. Dit kasteel stamt uit 875 en was tot einde jaren 1500 een militaire basis. Toen heeft ene Kardinaal Pallotta het omgeboud tot een zomerpaleis. Het is dagelijks geopend voor rondleidingen, behalve op maandag. Er is ook een restaurant aanwezig.

OPERA

Teatro lo Sferisterio, Piazza Mazzini 10, telefoon 00039-0733230735. Het is raadzaam om vooraf kaarten te reserveren. De kaarten liggen dan klaar bij de ingang van het theater, zie www.vivaticket.it en http://www.steristerio.it/MacerataOperaFestival/biglietteria.php

 • Rigoletto: 17, 25 en 31 juli, 2, 4 en 9 augustus om 21 uur
 • Cavalleria Rusticana / Paggliacci: 18 en 24 juli, 2 en 8 augustus om 21 uur
 • Ludovico Einaudi: 19 juli om 21 uur

Markt: ledere woensdagmorgen in Centro Storico

CIVITANOVA MARCHE

Een gezellige badplaats en een belangrijke industrie- en havenplaats. Vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw is de stad flink gegroeid. Naast de schoenenindustrie en visserij zorgt ook het toerisme voor een belangrijke bron van inkomsten. De zandstranden van Civitanova behoren tot de langste van de regio Marche.
De moderne stad heeft weinig bezienswaardigheden op het Palazzo Comunale uit 1862 na. Wat dit betreft is Civitanova Alta, dat 4 kilometer landinwaarts ligt interessanter. Dit middeleeuwse plaatsje wordt nog deels omgeven door een 14de-eeuwse stadsmuur.

De wekelijkse markt is beroemd: iedere zaterdag en iedere 1e maandag van de maand. In de zomer op zondagen een antiekmarkt.

PARCO DEL CONERO & SIROLO & PORTONOVO & NUMANA

Even ten zuiden van Ancona ziet u de eenzame kalkstenen rotspunt van de berg Conero, wiens steile flanken reiken tot de zee. Hier vindt u de meest aangename stranden van de noord Adriatische kust. In 1987 werd het hele gebied tot nationaal park verklaard met een stelsel van bewijzende voetpaden dat de hele top bedekt.

Kaarten en informatie zijn in Sirolo verkrijgbaar bij de Consozio del Parco del Conero. Op de top (572m) zijn sporen van een nederzetting uit het stenen tijdperk van ongeveer 100.000 jaren geleden gevonden, de allereerste tekenen van bewoning in dit gebied.

Komend van Ancona is de eerste haven Portonovo, het kleinste plaatsje aan de Conero Riviera. Het strand is in tween gedeeld door het Fortino Napoleonico, een laag wit fort dat in 1808 was gebouwd door Napoleon’s Italianse onderkoning om de engelse schepen te bevechten. Het is nu een hotel.

De zuidelike weg door Conero verbergt de twee grootste badplaatsen. Sirolo is het meest aantrekkelijke, met een mooi centrum en een Piazza dat hoog boven de zee uitsteekt. Het mooie strand is bereikbaar met een bus, die u elk half uur bij een van de baaitjes kan afzetten. Het grote aantal campings en hotels die onder de oude stad liggen gaan naadloos over in het toeristische Numana. Om de drukte te ontvluchten kunt u een tocht maken naar een van de vele baaitjes, die ni het seizen slechts per boot vanaf Numada, Sirolo of van Portonovo te bereiken zijn.

WANDELEN

 • Tot voor kort waren er wandelroutes dat je via een steile route naar beneden kon lopen naar het strand. Maar deze wandelpaden zijn gesloten, omdat het te gevaarlijk was.
 • Naar le Due Sorelle lopen kan vanuit Sirolo. Deze prachtige excursie start vanaf het Gemeentehuis en duurt ongeveer 2,5 uur.
 • Vanaf Portenovo is er een makkelijke wandelroute uitgestippeld van maximaal 1,5 uur. U loopt dan gedeeltelijk langs zee, een fort, een kerk, een moerassig gebied, door een bos, langs 2 meren, kortom zeer afwisselend.
 • Er zijn heel veel meer wandelroutes, langer of korter. Staan aangegeven met bordjes langs de weg of in de badplaatsen zelf. Bijna alle wandelroutes kunnen ook met een mountainbike of ter paard gereden worden.

BOOTTOCHT EN SNORKELEN

 • Tijdens de zomer gaat er dagelijks een boot vanuit de haven van Numana om 9 en 10 uur naar ‘le due Sorelle’, een ruig stuk kust met strand zonder bedden en parasols, maar een mooi stuk natuur, waar men alleen met een boot kan komen. Deze komt terug om 12.30 of 15 uur. De trip duurt 30 minuten. Een reservering is niet vooraf nodig.

MARKT

 • ledere vrijdagmorgen in Viale Europa

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 • Uiteraard de dominante dom La Basilica della Santa Casa
 • Museo Pinacoreca: 2000m2 expostie van onder andere kunst, wandtapijten, glas in loodramen, zilverwerk, sieraden, meubels uit de Katholieke kerk van de 15e tot de 20e eeuw
 • Museo Storico dell’Aeronautica: unieke verzameling van uniformen en vlieguitrustingen uit de oorlog en de periode daarna

RESTAURANTS

 • Ristorante Andreina, Via Buffolareccia 14 – 60025 Loreto (AN) tel: 071 7501051. Heeft een Michelinster.
 •  

RECANATI

Recanati is een opmerkelijke kleine stadje tussen de heuvels en ligt menig Italian dicht aan het hart, als zijnde de geboorteplaats van een van hun grootste dichters Giacomo Leopardi (1798 – 1837). Giacomo Leopardi leefde in zijn jeugd als een kasplantje; hij had zichzelf opgesloten in zijn vaders bibliotheek geheel gevuld met klassieke werken. De rest van zijn leven was hij bezig geweest te trachten om in zijn pessimistische verzen de illusie van blijdschap te vinden, zoals zijn jeugd ni Recanati.

Recanati is ook de geboorteplaats van de grote tenor Benjamino Gigli en is er het Gigli Museum in het Palazzo Comunale. In het Piazza Leopardi wordt een collectie van zijn kostuums bewaard, een imitatie van zijn kleedkamer en enige van de vele cadeaus die hij ontving, inclusief de wandelstok van Verdi.

MUSEUM

 • Casa Leopardi, Via Leopardi 14, Recanati, telefoon 0039-0717573380, Openingstijden van 9.00-18.00 uur. Info: www.giacomoleopardi.it

Markt: op dinsdag en zaterdag

PORTO RECANATI

Het strand van Porto Recanati, hier il Salotto della Riviera genoemd, is 8 km lang en wordt van schaduw voorzien door pijnbomen. Aan de autoloze boulevard vind je zij aan zij leuke eettentjes met verse vis en fel gekleurde strandstoelen strak in het gelid ‘s morgens en ‘s avonds.
Het kasteel Castello Svevo aan de Piazza Brancondi werd in de 15e eeuw gebouwd om de haven en de kustlijn te verdedigen tegen aanvallen van piraten en Turken.
In dit kasteel is een archeologische tentoonstelling te bezichtigen en schilderijen van diverse kunstenaars. Achter de corso Matteotti bevindt zich de oude visserswijk, het warm kloppende hart van deze badplaats.

Markt: iedere donderdagmorgen

ANCONA

Deze drukke administratieve hoodstad van Le Marche en de grootste plaats in de regio Le Marche mag dan niet direct een toeristencentrum voorstellen, echter ook in deze rusteloze zeehavenstad zijn mooie plekjes te ontdekken.
Ancona is als amfitheater gebouwd, op twee heuvels rond de zeehaven, en bestond al in de 4de eeuw voor Chr. als een vesting voor Griekse kolonisten van Suracuse. Later hebben de Romeinen deze beschutte haven verder uitgebreid en in het jaar 115 na Chr., onder keizer Trajanus, werden de huidige havenpieren gebouwd. De statige marmeren ereboog die verlaten aan het eind van het haventerrein staan herinnert ons nog aan deze gebeurtenis.
In de middeleeuwen zorgden de Duitse keizers, de Kerk en de Venetiaanse Republiek er wel voor dat Ancona zich niet zou kunnen ontwikkelen als een krachtige maritieme republiek. In 1532 kwam het zonder enig problem in de handen van de Pauselijke macht waar het bleef tot de éénwording van Italie
In de 20ste eeuw werd deze oude stad zwaar gebombardeerd. Vervolgens opnieuw in de 2e wereldoorlog en daarna ook nog eens bijna complet verwoest door een zware aardbeving in 1972.
Het oudste deel van de stad ligt op de Colle Guasco, de heuvel boven de haven. Boven op de heuvel, hoog boven de kantoorgebouwen van deze moderne stad, staat de mooiste kerk van Ancona. Ook vindt u hier het meest bekende monument, de middeleeuwse kathedraal van San Ciriaco, een mengeling van Romeinse en Gotische bouwkunst. Het sobere binnenste van de kerk vertoont exotische Byzantijnse trekjes; een beschilderde houten zolder in de vorm van een omgekeerde boot en een zwevende 12 hoekige koepel. In de graftombe kunt u de overblijfselen zien van een oude heidense tempel die de fundatie vormde voor de kerk.

Wandeltocht

Uw wandeling start onderaan de Corso Stamira beneden bij de veerpont. Hier ziet u hoe de voorgevel van de verwoeste St. Augustinus kerk het Piazza del Repubblico snijdt. Midden op het plein staat het 19de eeuwse Theatro delle Muse, dat nu opnieuw geopend is na een grondige restauratie. Van hier uit kunt u een kleine omweg maken om de 16de eeuwse fontein del Calamo te zien.
Indien u terug gaat naar het Piazza della Repubblica, loopt u een stukje langs de Via delle Loggia (zuilengang) om de met beelden voorziene Loggia dei Mercanti te zien; een buitengewoon fraai voorbeeld van bloeiende laat Venetians-Gotische kunst. Verderop is te zien de gevel van het 13e eeuwse St. Maria paleis met prachtige bogen en talrijke beeldhouwwerken. Binnen toont u een glazen paneel ni de bestrating de restanten van een nog oudere kerk.
Loop nu van de Via della Loggia naar boven naar het Piazza del Plebiscito. Hier ziet u een mooi maar kapot standbeeld van paus Clement de 12e. Over zijn schouder ziet u de Neoclassieke kerk van St. Domenico met een amusant bewegend kruisbeeld van Titian boven in het hoofdaltaar.
Als u vanaf het plein omhoog gaat via de Via Pizzecoli bent u in het hart van het oudste deel van de stad.
Op nr. 17 de Palazzo Bosdari vinden we Ancona’s Pinacoteca. Hier ziet u Crevelli’s “Madonna met Kind”, “De Maagd van Titian met Kind en Heiligen”. Ook van Lorenzo Lotto ziet u hier de Sacra Converzatione.
Op het Piazza Stracca kunt u de vergezichten op de haven bewonderen.

Een beetje verderop staat het Palazzo Ferretti, het hoofdgebouw van het archeologische museum in Le Marche. Het museum beheert een buitengewoon mooie collectie van allerlei antieke zwarte en rode Attische vazen, Etruskische bronzen beelden en uit het ijzeren tijdperk daterende juwelen. De buitengewone Bronzi Dorati, een verzameling van verguld bronzen beeldjes, daterende uit de 1ste eeuw na Chr. worden hier altijd tijdelijk tentoongesteld wanneer zij niet in Pergola zijn.
Als u nog wat rond slentert over het verlaten Piazza del Senato en omhoog gaat over de Via Giovanni de 23ste zult u wat restanten zien van de ruines van een Romeins amfitheater achter u. Nog iets hoger en u bent op het hoogste punt van de Colle Guasco. Hier hebt u een heel mooi uitzicht op de zee.

MARKT

 • Dagelijks markt ni de ochtend aan de Corso Manzini ni het centrum

WINKELEN

 • Niet heel groot winkelgebied, maar wel ruim opgezet. Met o.a. Zara

MUSEA

 • Museo Archeologico Nazionale delle Marche, Via Ferretti 6. Openingstijden van 8.30 – 19.30 uur

SENIGALLIA

Senigallia is een stad aan de kust iets ten noorden van Ancona.

De stad is kort na 284 voor Christus gesticht door de Romeinen, die het Sena Gallica noemden. Het gebied was zojuist op de Gallische stam der Senonen veroverd en werd door de Romeinen Ager Allicus genoemd. In de middeleeuwen was het het belangrijkste handelscentrum van het hertogdom Urbino.

In 1930 werd de stad getroffen door een zware aardbeving die er grote verwoestingen aanrichtte. Later ni die eeuw groeide Senigallia uit tot een van de belangrijkere badplaatsen aan de Adriatische kust.

Het stadscentrum is nog deels ommuurd. De rivier de Misa stroomt dwars door het centrum. Langs de zuidoostelijke oever staan de statige 17e eeuwse handelsgebouwen Portici Ercolani. Andere belangrijke bouwwerken van Senigallia zijn het 12e eeuwse Castello en het neoclassicistische Foro Annonario uit 1834.
Karakteristiek is Rotonda al Mare, gebouwd ni 1933. Dit monument is geplaatst als aandenken aan de ontluikende toeristische industrie. De restauratie van dit op een pier gelegen bouwwerk is in de zomer van 2007 gereedgekomen.

ROTONDA AL MARE
De geschiedenis van de Rotonda a Mare is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw maar verplaatst en afgemaakt in 1932.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de Rotonda als militair magazijn, maar zodra de oorlog voorbij was werd het het centrum van het sociale leven en het aantrekken van veel toeristen en artiesten.
Vandaag de dag is het alleen nog open ni de zomer voor tentoonstellingen en conferenties en kunt u er trouwen.

ARCHEOLOGISCH MUSEUM LA FENICE
Het museum vertelt de geschiedenis van de stad Senigallia en het territorium. Het museum combineert de Romeinse structuren en recente opgravingen.
Geopend van 21.30-23.30 uur.

MUSEUM VOOR MODERNE KUNST EN FOTOGRAFIE
Fotografie wordt gebruikt als artistieke expressie en als ondersteuning voor de voorlichting.Geopend dinsdag t/m zaterdagmorgen (8.30-13.30 uur) en dinsdag t/m vrijdagmiddag (15.30-18.30 uur).

KASTEEL ROCCO ROVERESCA
In 1350 na de wijziging van de pauselijke residentie van Avignon naar Rome, werd de Spaanse kardinaal Albornoz opgedragen om de pauselijke macht in Midden-Italië te consolideren door de bouw van een groot aantal forten, waaronder het kasteel van Senigallia. De binnenring is bewoonbaar, de buitenring is voor de militaire verdediging.Het fort is het belangrijkste monument van de stad.Adres: Piazza del Duca, 2, 60019 SenigalliaGeopend: dagelijks van 8.30 – 19.30 uur

FORRO ANNONARIO

Prachtig gebouw wat werd ontworpen in 1834 in de neoklassieke stijl, in een ronde vorm met zuilen die de structuur ondersteunen.
Momenteel wordt dagelijks vis (op de veranda) verkocht en groenten en fruit (op het centrale plein), terwijl binnen de bibliotheek en het gemeentearchief zijn geplaatst.

Markt: iedere donderdag